島ブログ Blog

「若い子のために」がきっかけ 大崎上島の赤いクレープ屋さん「Boogie’s Cafe」

大崎上島で見つけた赤いキッチンカー。
ここがクレープ屋さん「Boogie’s Cafe(ブギーズカフェ)」です。
今回は店主の小畑恵美子さんに、お店を始めたきっかけやこだわり、島での挑戦について伺いました。

A bright red kitchen car in Osakikamijima.

This is the island’s crepe shop, Boogie’s café. This time, we interviewed the owner, Emiko Obata about the experience of opening a crepe shop, and the challenges of owning a shop on the island.

赤いキッチンカーに込めた「非日常」

Boogies Cafeの赤いキッチンカーは、島内でもひときわ目立つ。
小畑さんは言います。「飲食は食べ物を出すだけじゃなく、非日常を届けることも大切です」

広島で感じたカープファンの熱気もヒントになったそうです。
店名の「ブギー」は音楽ジャンルのブギウギに由来しています。

 

“Out of the ordinary” crepe shop

The Boogie’s café red food truck stands out on the island.

Obata says, “It is not just about serving food, but to deliver out of the ordinary to the customers.”

The choice of red was inspired by the energy of Hiroshima Carp baseball fans. The café name boogie comes from the music genre boogie oogie.

東京から大崎上島へ

小畑さんは2019年、東京から移住しました。
以前は東京で忙しい仕事をしており、全国を飛び回る中で瀬戸内の地域に魅了されていたそうです。
「いずれリタイアしたら来たい」と考えていたけど、予定より早く決断。
新しいことに挑戦するために島へ移住されました。

From Tokyo to Osakikamijima

Obata moved away from Tokyo in 2019.

Back then, she was working a busy job in Tokyo and would fly around Japan for buiseness trips. Throughout her trips, she fell in love with the Seto inland area. She felt that after her retirement, she wanted to move here but the decision came faster than planned.

She moved to Osakikamijma to try new things.

 

開業のきっかけは「なんとなく」と「若い子のために」

当時、島にはカフェがほとんどありませんでした。
小畑さんは「学生や若い人が気軽に寄れる場所があれば」と思い、カフェの開業を検討。

キッチンカーでの販売を選んだ理由は、リスクが少なく、一人でも運営できる点です。
島で挑戦して失敗しても、島外に出て次の挑戦ができる。
飲食未経験ですが、大阪まで通ってクレープ作りを習得。ここから挑戦が始まりました。

Why she started the buiseness: “Just because” and “For young people”

 Back then, there were barely any cafes on the island.

Obata thought that it would be nice if there was a place where young people and students could stop by, and started to consider opening a café.

 

The reason for choosing a food truck is that there is a smaller risk, and it can be operated alone. Even if she fails on the island, she can leave the island to try something new. This idea kept her going. Even though she was inexperienced in operating cafes, she went to Osaka to learn crepe making and started her journey there.

クレープを選んだ理由

ターゲットは若い女の子。「飛びつくものは成功する」というリサーチがありました。
当時、島にはスイーツ店がほとんどなく、全国的にクレープが流行していたタイミングも追い風になったそうです。

新しい期間限定メニューを考えるときは、季節を意識しつつ「自分が食べたいと思うもの」を基準にしているとのことです。

Choosing crepes strategically

The target is young girls. There was a research saying that trendy foods are more likely to succeed. Back then, there were not many cafes on the island, and since crepes were trending in the country, she thought it was a good idea.

When thinking of limited edition menus, she likes to keep the season in mind, as well as what she would like to eat.

学生の声が最大の喜び

オープン当初はお客さんが来てくれるか不安でした。
しかし予想以上に来店があり、口コミで評判が広がったことが嬉しかったそうです。

特に「島でこんなクレープが食べられるとは思わなかった」と言われる瞬間は、挑戦してきた甲斐を感じると言います。

The students reactions bring the most joy

At first, she was unsure if anyone would come.

However, more people came than she expected, and the word spread quickly across the island. She felt especially happy to have challenged herself on this journey when she heard the words, “I did not think I could eat such crepes on the island.”

今後の展望

キッチンカーの課題は夏の暑さ。
火を使ってクレープを焼くため、車内は非常に高温になり、営業を休止せざるを得ないこともあります。

そこで小畑さんは、自宅前の古民家を改装し、夏はそこでクレープを販売する計画です。
さらに、古民家の改装作業を島の子どもたちと一緒に行い、遊び場のような空間にしたいという構想もあるそうです。

Future plans

One challenge for food trucks is the scorching summer heat.

Beause the crepes are cooked over a hot stove, the truck can become extremely hot in the summer, leading to shop closures.

As a new project, Obata has been reforming the abandoned house infront of her home to sell crepes there in the future summers to come.

Furthermore, the local kids help out with the reforming process, and Obata hopes to make this space a place where young people can come to enjoy.

島で挑戦したい人へ

「都会と違ってリスクが少ない。
ミニマムに何かを始めたい人には、この島はおすすめです」

何か挑戦してみたいけど、大きなリスクは取りたくない。
そんな人には、島での起業がぴったりだと小畑さんは話します。

A Message for Those Who Want to Start Something new on the Island

“Unlike the city, there is a lower risk. I recommend this island to people who want to start with something minimal.”

Feeling like you want to start something new but don’t want to take a big risk?

For those people, Obata suggests you start on the island.

 

Boogie’s Cafe 営業情報

営業場所:麺や梵の前など、島内各地で出店

営業状況:季節や天候で変動。夏は基本休業。SNSで事前確認を。

 

Boogie’s Café info:

Location: Many places around the island, such as infront of Men Ya Soyogi.

Hours: Depends on the seaon and weather. Usually closed during the summer. Check social media like Instagram for more information.

最後に、大崎上島に来たら、赤いキッチンカーのクレープをぜひ味わってみてください!

Lastly, If you visit Ōsakikamijima, don’t miss the chance to enjoy crepes from the bright red food truck!