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Take a trip with us to Menya Soyogi, Osakikamijima’s Noodle Nirvana

Hello everyone! Welcome to the newest issue of our Youth Travel Blog! Today, we’ll take you on a journey into the delightful establishment, Menya Soyogi, a cherished escape among local students of Hiroshima Global Academy (HiGA).

Nestled snugly beside HiGA, this udon shop isn’t just a dining spot – it’s a place where you can grab a great meal, converse with the owner or the local islanders and enjoy the ambient atmosphere.

Upon first glance, the abundance of signage outside Menya Soyogi may seem daunting, but don’t worry it’s all part of the establishment’s unique charm. On these signs you will find instructions on how to enter the restaurant and other information regarding the shop. Open on weekends and holidays, Menya Soyogi is a bustling restaurant, so if you plan on dropping by we advise you to make a reservation in advance.

From steaming bowls of udon to savory soba and hearty ramen, the menu offers an array of delectable choices to satisfy every palate. However, they also provide specialty seasonal dishes such as cold hiyashi-chuka in the summer, and pan fired udon in the winter, so grab them while you can.

 

During our recent visit, we couldn’t resist indulging in their signature Shoyu Tsukemen – a dish that truly exceeded expectations. Picture this, a steaming pork bone broth brimming with flavor, perfectly complemented with a generous serving of noodles and other delectable toppings such as green onions and a hard-boiled egg. This nutritional balanced meal is one to die for but fair warning: the portions are generous, so arrive with an appetite!

Whilst the food was exceptional, the highlight of our visit was undoubtedly the opportunity to speak with the visionary behind Menya Soyogi – Mr. Ozawa. His journey is nothing short of inspirational, after moving to Osakikamijima in 2018 he was determined to live the rest of his life doing what he loves. So, with his experience gained from training at an udon shop in Hiroshima prefecture, he pursued his passion for noodles on our island, Osakikamijima.

Why Osakikamijima you may ask? Well aside from the idyllic setting, Ozawa-san told us about his parents, who lived in the South Pacific during the Pacific War and mentioned that he had always wanted to live on a warm island. He also revealed to us that Mt Kanomine was one of his recommended spots on the island. With it’s summit offering a panoramic view of 115 islands in the Seto Inland Sea, one can only agree that Mt Kanomine is a mountain worth climbing.

Menya Soyogi transcends the label of a mere noodle joint – it’s a testament to authenticity, hospitality, and community. Ozawa-san extends a warm welcome to all, whether local patrons or globetrotting visitors. So don’t hesitate to come by Menya Soyogi, after all in Ozawa-san’s words itself, this restaurant is ‘the real thing’.

 

Address: 3080-7, Ogushi, Osakikamishima-cho, Toyota-gun, Hiroshima 725-0303

Phone number: 0846623080

 

麺や 梵(そよぎ)

 

みなさんこんにちは!青春旅ブログへようこそ。本日は、広島叡智学園生に大変親しまれているうどん屋、麺や 梵を紹介します。

このお店は叡智学園のすぐ隣に位置しており、週末や祝日には生徒がお昼ご飯を食べに行く姿をよく見かけます。このお店では、日によって違う種類の麺料理が提供され、うどんだけでなく、そばから中華麺なども楽しめます。

 

まずお店の前に立つと、入店の際の注意事項が看板に何枚も張り出されています。最初はその数に圧倒されますが、どれもフレンドリーな店を守るためのものなので、怖がらずにどんどん入店しましょう。

取材で訪れた週末は、つけめんのメニューが提供されており、私たちは醤油つけ麺を注文しました。醤油つけ麺は、豚骨の出汁がしっかりと効いており、味のバランスが絶妙でした。(ただし、麺の量は通常のお店の2倍程度なので、しっかりとお腹を空かせてご来店ください。)

 

料理を用意してくれている間、店長の小澤さんにインタビューをさせていただきました。

 

小澤さんは、叡智学園が開校した年と同じ2018年に大崎上島に移住し、このお店を開いたそうです。余生を好きなことをして生きていきたいという決心から、50歳のときに当時の仕事を辞め、広島県のうどん屋さんで修行後、この島で初めてのお店を開業されました。

小澤さんに島に来た理由を尋ねると、太平洋戦争中に南太平洋で生活していた小澤さんの両親について教えていただき、「ずっと温かい島での生活をしてみたかった」と仰っていました。

 

麺や 梵は、島外や外国人のお客さんも快く迎えています。小澤さんに島のおすすめスポットを聞くと、神峰山の展望台を挙げてくださいました。瀬戸内の海に浮かぶ115の島を一望できる山頂は、一回は訪れるほうがいいと仰っていました。

最後に、島外や外国からのお客さんに向けてお店を一言で表してもらいました。小澤さんにとって、このお店は、

ホンモノ

だそうです。みなさんも、この真意を確かめに一度、麺や梵に訪れてはいかがでしょうか?

 

麺や 梵

住所:〒725-0303 広島県豊田郡大崎上島町大串3080−7

電話番号:0846623080