今日はその店主・南迫有里(みなみざこゆり)さんに、お店を始めたきっかけや、大崎上島での活動についてお話を伺いました。
We recently visited ISLAND TACOS and conducted an interview with owner, Yuri Minamizako about her food truck.
■ 自己紹介:「なんとなく」が、きっかけに
大阪や尾道で暮らしたあと、大崎上島へ来て6年目。子育てを経て、少し自分の時間が持てるようになった頃、「何か始めてみようかな」という気持ちになったそうです。
そんな時にちょうど流行っていたのが、キッチンカー。
「キッチンカーやってみたら?」と旦那さんに背中を押され、思い切ってスタート。
■Introduction: No particular reason..
Yuri moved to Osakikamijima six years ago after living in Osaka Prefecture and Onomichi city (Hiroshima). As her kids grew older, she had more time for herself to challenge new things. Because of this, she began being interested in starting her own food truck. Her husband, who supported her throughout this journey, suggested for her to try this new idea. And here she is! Providing delicious tacos to those in Osakikamijima!
■ タコスを選んだ理由は「かぶらないから」
メニューにタコスを選んだのは、意外にも「人とあまりかぶらないから」。
尾道のご実家や旦那さんに相談したところ、「タコスは?」との声が。作ったことはなかったけれど、試しに作ってみたら「なんか、できた!」という感触で決まったのだとか。
「カレーも考えたけど、島にカレー屋さんができるって聞いて…じゃあタコスにしようって」
自分の「好き」や「できそう」を信じて、小さく始めたことが、今につながっています。
■Why tacos?
The reason why she chose tacos for her food truck is because no other person had a similar shop on the island. After asking her family members for advice, many suggested tacos. When she tried cooking tacos for her family as preparation, it was a huge success, and everyone loved it. Through believing in herself and challenging new things step by step, she was able to start a successful taco truck.
■ メニュー開発は、家族の「おいしい」から
新しいメニューを考えるときは、まず家族に試食してもらい「おいしい」と感じたものだけを提供。
「自分があまり好きじゃないものは出さない(笑)」
大崎上島の食材も積極的に使っていて、今の時期は地元のトマトやレモンを活かしたメニューが並びます。夏にはブルーベリーを使ったドリンクも登場予定とのこと。
■Creating the menu with family
When creating a new menu, she always has her family try the recipe. If they agree that the recipe tastes good, she adds it to her food truck menu. She says, “I don’t like to sell foods that I’m not very fond of haha.”
She also incorporates produce from the island in the tacos. Some ingredients she uses are tomatoes and blueberries from nearby farms.
■ 「風待ちの広場」は、ゆるやかな交流の場所
アイランドタコスは、島内イベントにもよく出店していますが、特に「風待ちの広場」はお気に入りの場所だと話します。
「イベントだと忙しすぎて話もできないけど、ここならゆっくりおしゃべりもできるし、ふらっと来て、ふらっと帰っ
ていく感じがいいんです」
そんな空気感を気に入って、出られるときは出店しているとのことです。
■The Kazemachi no Hiroba is a comfortable space for interacting with community members
The ISLAND TACOS food truck sells tacos all around the island, however, the owner expressed her special love for being at the Kazemachi no Hiroba. “During events or festivals, cooking and providing the tacos can be very tiring. But in the Kazemachi no Hiroba, I am able to take some time to talk with customers and community members while still cooking the tacos.”
■ 出店情報は「不定期」、でも「お盆の花火大会」は必見!
定期的な営業はなく、出店は月に1〜2回ほど。主に観光案内所前の広場や、島内のイベントに出店しています。詳細情報は公式のInstagram(@island_tacos_2021)をチェックしてみてください!
夏には「大串の花火大会」や「木江の花火大会」などにも出る予定とのこと。花火と一緒に楽しめるタコス、まさに夏の思い出になりそうです。
■Open days
The taco truck is open 1~2 times a month. It is mainly in service during island events or at the Kazemachi no Hiroba. For more information, please check their Instagram: @island_tacos_2021
In the summer, the taco truck will be open for festivals such as Okushi firework festival and Kinoe firework festival.
■ 最後に:読者の皆さんへ
「遠くからでも、大崎上島に来る機会があったら、ぜひ食べてみてください」
と笑顔で語る南迫さん。
地元の素材を使いながら、家族や島の人たちの「おいしい」を大切にしてつくるタコスには、温かさと自由さがつまっています。
島のゆったりした空気と、ちょっとユニークな味のタコス。次の旅で、ぜひ探してみてください。
■Final message to readers
“Please come eat our island tacos, even from afar!” she says with a smile.
The island tacos using local ingredients is made carefully one by one. On your next trip to Osakikamijima, please try the delicious tacos next to the beautiful ocean!